fredag 26. november 2010

Underveisrapport prosjekt 2 - essay/bokprosjektet

Essay/bokprosjektet bygges opp rundt tematikken Pedagogikk og politikk, og har arbeidstittelen ”De Store og De Små”. Innenfor denne tematikken vil jeg så tydelig som mulig lansere metodikken ”Konkrete læringsmål, konkrete tilbakemeldinger, konkrete framovermeldinger og elevens evne til egenvurdering” som et egnet verktøy for læring og kvalitetsutvikling av så vel skoler som enkeltelever, i motsetning til standardiseringer og konkurranse gjennom offentliggjøring og rangering av resultater.

Skrivingen baseres på forskning til Andy Hargreaves, Viviane Robinson m.fl, og John Hattie. Innholdsmessig vil prosjektet farges av mine erfaringer fra Trinnsamtaleprosjektet, masteroppgaven og lang skoleledererfaring fra to skoler i Stavanger. Viser til de nevnte inspirasjonskildene beskrevet tidlig i bloggen.

Følgende områder ser ut til å bli kjernepunkter i dette prosjektet:
1. Skrive om hva som virker og ikke virker i elevens læring
2. Skrive om skoleledernes primær- og sekundæroppgaver i perspektivet ”lærende fellesskap og elevens læring”
3. Fokusere på hvordan heve kvaliteten i det store flertallet av norske skoler
4. Vurdere de ideologiske og metodiske forskjellene på kvalitetssikring/kvalitetsvurdering og Vurdering for læring
5. Ha et eget utfordrende kapittel om spenningsforholdet mellom pedagogikk og politikk

Essay/bokprosjektet vil spesielt drøfte hvilke pedagogiske og metodiske tiltak som fremmer læring hos elevene, og hvilke politiske hindringsfaktorer som kan hemme skolene i å lykkes.

Stipendet fra Utdanningsforbundet gjør at jeg i løpet av vinteren, våren og høsten 2011 kommer til å ta ut tid for skriving av essays/bok.

Planen min er at manuset til en essaysamling eller bok vil bli ferdig høsten 2011, etter å ha tatt med meg interessant stoff fra verdenskongressen for skoleledere i Toronto i august 2011.

Når en foreløpig disposisjon er konkretisert våren 2011, vil jeg kontakte forlag (Cappelen Damm, Aschehoug og/eller Universitetsforlaget) for å høre om interessen for å utgi essaysamlingen/boka.

Prosjekt 2 planlegges ferdig senhøstes 2011.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar